Villa BW
Waar het glooiende duinlandschap overgaat in het lager gelegen polderterrein van het achterland. Het natuurlijk aflopende landschap omhelst Villa BW, met een bouwvolume gekenmerkt door een dubbelgebogen dak in combinatie met een onmiskenbare uitdrukking van de gevel. Het gedraaide dak ontstaat als gevolg van twee elkaar overlappende vormen. Een zadeldak is ontworpen aan de duinzijde, ook kenmerkend voor het straatbeeld aan de Oorsprongweg. Daarentegen is een horizontale daklijn ontworpen aan de polderzijde.
Verbinding met het landschap
De villa is gebouwd over drie verdiepingen, met een extra niveau binnen de kap van het dak. Door de natuurlijke loop van het terrein en de ophoging van een dijk als een voortzetting van het duinlandschap, hebben de begane grond en het kelderniveau op -1 een directe relatie met de omgeving. Gericht op het zuidoosten wordt de verbinding met het landschap langs de glooiende tuin versterkt door het omhullen van twee leegtes met een gordijn-gevel-systeem.
De sterke verbinding tussen het landschap en het huis vertaalt zich in de uitdrukking van de gevel en de dakbedekking met de toepassing van een enkel natuurlijk materiaal, uitgedrukt door een op maat gemaakte keramische tegelbekleding die het hele gebouw omhult. Deze op maat gemaakte, veelkleurige geglazuurde tegelbekleding representeert de overgangen in het landschap, van duinlandschap naar polder, en de bodemlagen, van licht naar donker.
In het interieur zijn alle leefruimtes georganiseerd rond de met gordijn-gevels omhulde leegtes en een omhulde kern van hout. De gordijn-gevel zorgt voor transparantie en daglicht tot in de kelderniveaus. Het omhulde hout-element van het interieur van de kelder tot de kap van het gebouw herbergt ondersteunende functies, zoals opgangen en sanitaire voorzieningen. Het interieurontwerp wordt aangevuld door prachtig ingelijste uitzichten op het omliggende platteland, waarbij houten frames door het traditionele tegelwerk gaan.
Veelkleurige tegels
De kleur en uitstraling van de gevel spelen een rol in de overgang van duin naar polderlandschap. De monolithische aanwezigheid van het bouwvolume wordt geaccentueerd door de hellende dakoppervlakken en buitenmuren. Deze zijn bedekt met tegels van hetzelfde doorlopende materiaal - veelkleurige geglazuurde keramische tegels. De tint van deze tegels vormt een samenhangend geheel en verbindt en mengt het gebouw in het transformerende landschap. Het kleurgebruik is consistent met de tinten van de omgeving, zodat de villa opgaat in het veranderende terrein. Het duin- en polderlandschap in verschillende seizoenen weerspiegelt zich in het kleurenspectrum van het ontwerp, bestaande uit 5 tinten grijs, groen en blauw.
Het glazuur van de tegels is levendig, glanzend en heeft een iriserend effect, wat resulteert in een parelmoerachtig uiterlijk op de tegels en invloed heeft op de lichtinval op het aanzicht van de gevel en het dak. Het samenspel van verschillende kleurtinten levert een gevarieerde, veelkleurige, natuurlijke gevel en dak op. Om herhaling en vervlakking te voorkomen, is er voldoende variatie. De mix van tinten en de lichtomstandigheden zorgen ervoor dat de villa er elke keer anders uitziet, wat resulteert in een uniek opvallend huis.
Door middel van steekproeven werd de exacte verhouding van verschillende veelkleurige tegels grondig bestudeerd. Het emailleonderzoek werd ter plaatse beoordeeld op basis van kleuren, texturen en glansgraden, onder verschillende lichtomstandigheden. De pannen zijn verticaal georiënteerd, waarbij verticale open voegen in één lijn doorlopen op het dakoppervlak. Er is geen herhalend patroon waarneembaar in de geveloppervlakken, waarbij de variabele kromming van het dakvlak er glad en minder gesegmenteerd uitziet.
De gevel
De gevel is bekleed met op maat gemaakte geglazuurde tegels, in vijf verschillende kleurtinten, die zijn aangebracht op vier verschillende tegelformaten (110, 180, 240, 290 x52 mm). De mix van maten en kleuren kwam na diverse bemonsteringsrondes tot stand en werd in vooraf geselecteerde pakketten op de bouwplaats afgeleverd. Vakbekwame vakmensen brachten de tegels aan volgens een aantal regels, in verticale richting, waarbij de 5 mm brede verticale naden in een rechte lijn doorliepen, maar zonder enige vooraf gedefinieerde verbinding. Deze verticale naden blijven uitgelijnd op zowel de schuine als de gebogen dakvlakken.
Om vorstschade te voorkomen worden de tegels verlijmd met een speciaal ontwikkelde lijm op een afstand van 5 mm van meerdere EPDM-afdichtingslagen. Er wordt geen voegmiddel op de naden aangebracht, waardoor een geventileerd gevelsysteem ontstaat. Hierdoor kan regenwater vrijelijk achter de tegels doorstromen tot in het omringende landschap of naar de verborgen goot rond de dakuitsparing om vlekken op de vliesgevelgevels te voorkomen.
De gevel is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen ontwerpers, adviseurs (constructie, installatietechniek, bouwfysica), fabrikanten en applicateurs.
Oplevering | 2022 |
Fotograaf | Ossip Architectuurfotografie |